Türkiye’de internet girişimciliği adına büyük adımlar atan, birçok internet girişimine destek sağlayan Burak Büyükdemir tarafından 2008 yılında kurulan E-Tohum, İzmir’deki ilk kampını geçtiğimiz hafta İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Biz de AdresGezgini ailesi olarak internet girişimciliğinin önde gelen isimlerini konuk eden bu etkinliğe katılmak için oradaydık. Birçok bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği öğrencilerinin yanı sıra, araştırma görevlileri, yatırımcılar ve girişimcileri ağırlayan kampın açılış konuşması İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’de araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yapılan yatırımların giderek arttığını vurgulayan Baltacıoğlu’nun ardından İzmir E-Tohum Kampı’nı düzenleyen aynı zamanda E-Tohum’un da stratejik ortaklarından Embryonix’in proje danışmanlarından Taylan Demirkaya kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü tanınmış blogger ve risk sermayecisi Guy Kawaski’nin “Girişimcilik bir iş değil, ruh halidir.” cümlesini alıntılayarak konuşmasına başlayan Demirkaya, yatırımcıların da girişimcilerin projeleri hakkında teknik bilgi sahibi olmadıkları için sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Bugüne kadar yemeksepeti.com, sahibinden.com gibi önemli internet projelerine destek sağlamış olan Burak Büyükdemir tarafından yapılan giriş ile başlayan E-Tohum İzmir Kampı; Business Networking Academy kurucusu, “speednetworking” alanında uzmanlaşmış Ertuğrul Belen tarafından verilen yaklaşık iki saatlik eğitim ile devam etti.
Hedeflerimize ulaşmada tıpkı örümcek ağında olduğu gibi birçok kişi ile iletişimde olmanın önemini vurgulayan Belen, ihtiyacımız olduğunda network yaratmanın kısa süreli bir çözüm olduğunu, hedeflerin ilişkiler bazında tanımlandığı bir çağda etkili olmadığını belirtti. Ertuğrul Belen, networking basamakları hakkında yapılan araştırmalara göre kurulan ilişkilerin %70’ten fazlasının aile ve arkadaşlar yolu ile oluştuğunu da sözlerine ekledi. Network kurmanın ancak beşinci kez aynı kişi ile görüştükten sonra oluşacağını söyleyen Belen’e göre geçmişten günümüze network oluşturmada birçok şey değişmiştir. Öncelikle, geçmişte yeni tanıştığınız bir kişinin kartvizitini almamışsanız ya da herhangi bir şekilde kartvizitini kaybettiyseniz o kişi ile yeniden iletişim kurma şansınız oldukça düşükken günümüzde bu şekilde bir iletişim sistemi kalmamıştır. Artık insanlar, ad ve soyad ile istediği kişi ile iletişim kurabilmekte, anında network oluşturabilmektedir.
Doyurucu konuşmasının ardından Belen, kampa katılanlardan 10’ar kişilik gruplar oluşturarak 10 ayrı masada iki saatlik bir speednetworking uygulaması yapmıştır. Bu uygulama sayesinde katılımcıların neredeyse tamamını birbirleri hakkında fikir sahibi olarak, kartvizit değiş tokuşu yapmışlardır. Öğleden sonraki oturumun ile konuğu geçtiğimiz aylarda Koç Holding tarafından kurulan Inventram Yatırım şirketi danışmanlarından Dr. Haluk Elçi idi. Dünya genelinde internet girişimlerinin ve stratup projelerinin gelişimi hakkında finans ve yatırım analizi yapan Elçi, melek yatırımcı ve girişim sermayesi fonu hakkında ayrıntılı bilgiler vermiştir. “Melek Yatırımcı”ların belli bir birikimi olan ve bunun bir kısmıyla yatırım yapmak isteyenler ya da üst düzey yöneticiler gibi şahıslardan oluştuğunu söyleyen Dr. Elçi’ye göre, “Girişim Sermayesi Fonu” kurumsal yatırımcılardır. Girişim sermayesi fonunun bütçesi 500.000 dolar ve üzerinde seyretmektedir ve elbette daha organizedirler. Dr. Haluk Elçi’nin yatırım ve girişimciler üzerine hazırladığı muhteşem sunumunun ardında, E-Tohum ile beraber mobil projelere destek olmak amacıyla işbirliği gerçekleştirdiği Nokia Türkiye’den Servisler ve Çözümler Müdürü Salih Özkan ve Selim Aytunç sunumlarını gerçekleştirdiler. Yeni ekonominin mobil uygulamalar ekonomisi olduğuna dikkat çeken Özkan ve Aytunç, 2012 için tahimini mobil uygulama Pazar payının 17.5 milyar dolar olacağını vurguladılar. Yine aynı araştırmalarda değişen veri trafiği de hiç şüphesiz şaşırtıcı değildi. 2013’te mobil veri trafiğinin bilgisayar veri trafiğini geçeceği tahmin edilmektedir. Günümüzde androidler, dokunmatik telefonlar yani kısaca internet bağlantısı ve uygulaması sağlayan mobil cihazlar interneti yeniden tanımlamaktadır. Nokia’nın dünya genelinde 250 milyon mağaza üzerinden 190 ülkede Ovi mağazaları ile tüketiciye ulaştığına dikkat çeken Özkan ve Aytunç, tüm dünya üzerinde yaklaşık 1.5 milyar toplam Nokia kullanıcısı olduğuna ve her saniye 13 Nokia telefon satıldığına dikkat çekmiştir.
Bu sunumun hemen ardından verilen kısa bir aradan sonra, sosyal medyanın yakından tanıdığı başarılı CRM Uzmanı ve akademisyen Dr. Uğur Özmen’in keyifli ve öğretici konuşmasına geçildi. Çeşitli örneklerle gerçekleştirdiği sunumunun ardından kampın son konuşmacısı Beriltech’ten Devrim Demirel fikirlerin nasıl girişime dönüştüğünü ve girişimin temel ihtiyaçlarını anlattı. Dünya tatlısı oğlu ile şirketler arasında bağ kuran sunumuna erişmek için: http://www.slideshare.net/devrimdemirel/etohum-sunumlari1fikirdengirisimev2 Biz de bu doyurucu ve başarılı organizasyon için İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne, Embryonix’e, E-Tohum’a ve tüm katılımcılara AdresGezgini Ltd. adına çok teşekkür ederiz.
Işıl Yılmaz AdresGezgini Ltd. Sosyal Medya Uzmanı
YORUMLAR
akkıraç sürücü kursu | 14 Nisan 2016
sitenizi çok beğendim tşk ederiz